Sosialkunnskap

Hva betyr det at Norge er en velferdsstat?
Hvordan ivaretas menneskerettigheter i Norge?
Hva er identitet?

Hvordan kan vi håndtere ulike kriser? 
Hva er årsakene til mobbing og kriminalitet?
Og hvorfor faller noen utenfor?

Dette er eksempler på ting du lærer mer om i Sosialkunnskap. Velkommen til Sosialkunnskap på Vg3!

Hva lærer du?

Sosialkunnskap er delt inn i fire hovedområder:

Velferdsstat og menneskerettigheter: 

Her lærer vi om utviklingen av den norske velferdsstaten og hva som skjer med den i fremtiden. Vi ser på endringer i samfunnet, velferdsstatens institusjoner, lovverk, politisk styring, og vi diskuterer velferdsforskjeller og hva som skaper dem. Vi tar også opp brudd på og ivaretakelse av menneskerettighetene i Norge.

Livsmestring og livsfaser: 

Dette området handler om hvordan oppvekst og sosialt miljø påvirker mennesker i ulike livsfaser. Vi ser på sosialisering, behov, mangfold, kjønn og identitet. Vi diskuterer også utfordringer som kan oppstå i løpet av livet, samt hvordan
håndtere kriser og mestre livets utfordringer.

Sosiale problemer og utenforskap: 

Her fokuserer vi på teorier om sosiale problemer og hvordan vi kan jobbe for å forebygge og inkludere mennesker som opplever marginalisering og utenforskap.

Samfunnsvitenskapelige perspektiver og
metode: 

Dette området handler om forskning, teorier og metoder innen samfunnsvitenskap. Vi lærer om etiske og metodiske utfordringer i forskningen, og hvordan vi kan lage egne problemstillinger og vurdere kilder kritisk.

Hvorfor velge faget?

Hvis du er opptatt av samfunnet rundt deg, bør du velge Sosialkunnskap. Faget forklarer samfunnet vi lever i ved hjelp av ulike samfunnsvitenskapelige teorier hentet fra fag som psykologi, sosiologi, statsvitenskap og økonomi.
Sosialkunnskap gir deg med andre ord inngående kunnskap og forståelse for viktige forhold i samfunnet som også angår unge mennesker i Norge i dag.

Vurdering

Du får en standpunktkarakter. Du kan trekkes ut til skriftlig eller muntlig eksamen.
Faget består av 140 timer, det vil si i gjennomsnitt 5 timer pr uke på Vg3.
På Hetland vil det vanligvis bety at programfaget har tre økter i uka i høytermin

Fagkombinasjoner

Sosialkunnskap tilhører programområdet for språk, samfunnsfag og økonomi. Sosialkunnskap kan gi fordypning til deg som har Sosiologi og sosialantropologi fra Vg2. Du kan også velge Sosialkunnskap uavhengig av hvilke fag du hadde i Vg2 (valgfritt programfag).

Timeomfang

Faget består av 140 timer, det vil si i gjennomsnitt 5 timer pr uke på Vg3. På Hetland vil det vanligvis bety at programfaget har tre økter i uka i høytermin og to økter i uka i lavtermin.

Arbeidsmåter

Lesing - for eksempel fagartikler, avisartikler, teoristoff og statistikk.
Skriving - blant annet kortere og lengre tekster og kunnskapstester som redegjør og drøfter ulike problemstillinger.
Snakking - diskusjoner, fagsamtaler, gruppesamtaler, presentasjoner, begrepsøvinger osv.
 

Du vil også se filmer og dokumentarer, og bli nærmere kjent med ulike samfunnsinstitusjoner i løpet av året. Vi har også tradisjon for å besøke Stortinget på høsten (avhengig av reisestøtte).
Sosialkunnskap er et aktualitetsfag. Det betyr at vi trekker dagsaktuelle tema og saker inn i undervisningen der det er naturlig. Vi legger stor vekt på variasjon i øktene, da tror vi at det er lettere å lære, og kjekkere å lære.

Lærebok Sosialkunnskap

Her kan du lese mer om faget  SOSIALKUNNSKAP