Politikk og menneskerettigheter

Hvordan fungerer det norske politiske systemet? Hvem har makt i Norge til å påvirke politikken? Blir det flere eller færre demokratier i verden? Hvordan beskytter menneskerettighetene minoriteter? Hvordan kan menneskerettighetene begrense makten til de som styrer i Norge eller i det internasjonale samfunnet?  Fungerer FN som konfliktløser?  Er USA fremdeles en supermakt? 

Dette er eksempler på det du kan lære mer om i Politikk og menneskerettigheter!

HVA LÆRER DU OM ?

Faget er delt inn i fire hoveddeler:

Politisk teori og demokratiforståelse handler om statsvitenskapelig forskning og om fagets teorier, modeller og begreper. Videre handler det om ulike staters styresett og sammenligning av disse, og forutsetninger og utfordringer for demokratiet.

Makt, påvirkning og medborgerskap handler om hvordan aktører på ulike nivåer kan påvirke politiske beslutningsprosesser. Det handler også om å analysere aktørenes makt og maktbruk nasjonalt og internasjonalt, og om hvordan politikk er et resultat av samhandling og konflikthåndtering.

Menneskerettigheter og den internasjonale rettsorden handler om menneskerettighetenes rolle og betydning,  internasjonal rett og om hvordan denne etableres, utvikles og påvirker ulike aktørers handlingsrom.

Politiske institusjoner, aktører og prosesser handler om samfunnets politiske system på ulike nivåer og om hvordan ulike nasjonale og inter-nasjonale aktører deltar i politiske beslutningsprosesser.

 

HVORFOR VELGE FAGET?

Politikk og menneskerettigheter lærer du mer om hvordan Norge og det internasjonale samfunnet styres gjennom politiske beslutninger. Faget gir også innsikt i menneskerettig-hetenes betydning. 

Det å forstå hvordan samfunn blir styrt politisk er nyttig kunnskap å ha når du skal studere videre på universitetet eller høyskole, og senere i arbeidslivet. Faget gir også grunnlag for aktiv samfunnsdeltakelse og forståelse av og respekt for andre menneskers synspunkter, verdier og kulturuttrykk.

VURDERING

Du får en standpunktkarakter. Du kan også trekkes ut til skriftlig eller muntlig eksamen.

 

FAGKOMBINASJONER

Politikk og menneskerettigheter tilhører programområdet for språk, samfunnsfag og økonomi. Du kan velge det som et enkeltfag/valgfritt programfag på Vg3, eller det kan være et av fagene du får fordypning i hvis du har valgt Sosiologi og sosialantropologi i Vg2.  

 

TIMEOMFANG

Faget består av 140 timer, det vil si i gjennomsnitt 5 timer per uke på Vg3. På Hetland vil det betyr at programfaget har tre økter i uka i høytermin og to økter i uka i lavtermin.

 

ARBEIDSMÅTER

Snakking diskusjoner, øvelser, gruppesamtaler, begrepsøvinger … 

Skriving – korte og lengre samfunnsvitenskapelige tekster. 

Lesing – lærebok, fagartikler, teori …

Vi ser enkelte dokumentarer og følger med på dagsaktuelle saker i media. I løpet av skoleåret er vi også en del ute av huset. Dette året har vi hørt på flere Global morgen-foredrag på Sølv-berget, og en del av elevene har deltatt på rollespillet Mini-FN. Hvert år drar vi på studietur til Oslo, med besøk i Høyesterett, 22. juli-senteret og rollespill på Stortinget. I mars i år reiser noen av elevene på studietur til Brussel. Vi får også besøk av ulike organisasjoner i løpet av året, f.eks. Norges Fredsråd, FN-sambandet og Folk og Forsvar.

 

Her kan du lese mer om faget   POLITIKK OG MENNESKERETTIGHETER